Platform niewkomers en werk is deel van OpenEmbassy

Nieuw in Nederland en op zoek naar werk

Ben jij op zoek naar een plek op de Nederlandse arbeidsmarkt? Wij ondersteunen initiatieven die jou begeleiden naar een baan die past bij jouw talenten en ambities.

Tips en tricks bij het zoeken naar werk

Diplomawaardering: van aanvraag tot waardering

Diplomawaardering: van aanvraag tot waardering

Diplomawaardering

26-09-2019

Stappenplan aanvraag Diplomawaardering

Het is van belang om het proces van diplomawaardering zo snel mogelijk te starten.  Via onderstaande stappen lees je hoe je dat moet doen.

Voorwaarden aanvraag

  • Het aanvragen van diplomawaardering op de website van het IDW is éénmaal gratis. Per aanvraag wordt ook één diploma gewaardeerd. Vraag daarom de waardering aan voor de hoogste opleiding die je hebt gevolgd.
  • Ook als je niet meer in het bezit bent van de documenten kun je een diplomawaardering aanvragen. Je ontvangt dan een Indicatie Onderwijsniveau. Hierin wordt vermeld welk niveau in Nederlandse termen de gevolgde opleiding heeft. 
  • Ook als je in het land van herkomst wel onderwijs hebt gevolgd, maar geen diploma hebt behaald, is het mogelijk een waardering aan te vragen. Je ontvangt dan een Opleidingswaardering. De opleiding moet langer dan 10000 uur hebben geduurd (een schooljaar).
  • De opleiding moet gevolgd zijn binnen het reguliere onderwijs, aan een door de overheid erkende instelling. Dus diploma’s die bij een particulier instituut zijn gevolgd, kunnen niet gewaardeerd worden.

Voorbereiden aanvragen

Je hebt de volgende documenten nodig:

  • Cijferlijsten
  • Diploma(s)
  • Verblijfsvergunning
  • Brief Kennisgeving Inburgeringsplicht van DUO

Aanvraag doen

  • Ga naar de website van Internationale diploma waardering (IDW).
  • Iedereen die vanaf 1 januari 2015 inburgering plichtig is, kan in het kader van ONA een gratis diplomawaardering aanvragen. Kies voor de optie: Diplomawaardering aanvragen voor inburgering in het beginscherm.
  • Maak een account aan: Vul BSN, emailadres en geldig wachtwoord in.

Aanvraag doen

  1. invullen van persoonlijke gegevens
  2. invullen van de gegevens over de diploma
  3. invullen scholen en studies
  4. invullen werkervaring (niet verplicht)
  5. uploaden originele diploma’s
  6. overzicht van de aanvraag
  7. bevestiging aanvraag per email
  • Extra documenten uploaden. Als er nog documenten ontbreken, stuurt IDW een email. De ontbrekende documenten kun je dan op je account uploaden. Als je de documenten niet hebt, kun je dit aangeven op de website.
  • Op je account van IDW kun je de voortgang van de aanvraag zien.

De diplomawaardering ontvang je digitaal

Het duurt soms lang voordat je de diplomawaardering krijgt. Het kan 2 maanden duren.

Solliciteren: wat zijn jouw mogelijkheden?

Solliciteren: wat zijn jouw mogelijkheden?

Sollicitatieprocedure – Stap 1

23-09-2019

Sollicitatieprocedure – Stap 1

Je bent nieuw in Nederland en wil graag aan het werk. Hoe weet je wat jouw mogelijkheden zijn? Wij vroegen het verschillende nieuwkomers en dit waren de tips:

1. Wat vind je leuk?

In het begin is het erg belangrijk om jezelf af te vragen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. “Probeer niet alleen te focussen op het beroep dat je ooit hebt gedaan. Je bent in een nieuw land. Denk ook opnieuw na over je toekomst.”

2. Vraag naar de mogelijkheden

Neem contact op met je klantmanager/werkconsulent van de gemeente en vraag naar de mogelijkheden. “Ik heb nog nooit gewerkt. Ik wist niet wat er mogelijk was. Mijn klantmanager vertelde mij over een opleiding die ik kon volgen op het MBO. Daar ben ik mee gestart. Dit biedt goede kansen voor een baan.”

3. Plaats een oproep

Plaats een oproep op sociale media, bijvoorbeeld op Facebook of LinkedIn. “Een vriendin van mij werkt in de zorg. Zij heeft mijn oproep gedeeld en daardoor ben ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij een verpleeghuis. Ik had nooit gedacht dat ik in deze sector aan de slag zou gaan. Soms is het fijn als mensen met je meedenken. Zij zien soms mogelijkheden voor jou, die je zelf niet ziet.”

4. Doe een beroepentest

Doe ene beroepentest op internet. “Ik was lasser in Syrië. Ik was altijd op zoek naar een baan als lasser in Nederland. Toen ik de beroepentest had gedaan, kwam ik erachter dat er in Nederland heel veel beroepen zijn die ik met mijn werkervaring ook kan doen. Dit vergroot mijn kansen op werk.”

Wil je deze stappen samen met iemand doen? Download de Welcome app en stel je vraag!

Op zoek naar een baan: 5 stappen

Op zoek naar een baan: 5 stappen

Sollicitatieprocedure – Stap 2

30-09-2019

Stap 2: Werk zoeken

Je weet nu wat je wat jij wilt en wat jouw mogelijkheden zijn. Hoe ga je nu op zoek naar werk?

Wij vroegen het verschillende mensen en dit zijn de tips:
Het is belangrijk om een CV te maken. Je kunt bijvoorbeeld naar werk.nl gaan om een CV te maken.        

Ik had nog nooit van een CV gehoord. In mijn eigen land ging ik gewoon langs een werkplaats, liet ik zien wat ik kon en dan mocht ik vaak al de volgende dag beginnen. In Nederland gaat dat anders. Je moet een CV hebben. Mijn klantmanager heeft mij hierbij geholpen.”

Het CV bestaat vaak uit 5 onderdelen: 

1. Persoonlijke gegevens

Persoonlijke gegevens zijn je naam en contactinformatie (telefoonnummer, adres, email). Je kunt ook je geslacht, geboortedatum, geboorteplaats en verblijfstatus op je CV zetten. Dit is niet verplicht, maar wel normaal.

2. Persoonlijke presentatie

Je persoonlijke presentatie (of profiel) is een korte beschrijving van jezelf. Je vertelt wie je bent en wat je kunt. De persoonlijke presentatie is bij voorkeur kort.

3. Werkervaring

Je werkervaring beschrijft welk werk je hebt gedaan. Je maakt een lijst van alle belangrijke banen. Het is met name belangrijk om de banen te noemen die relevant zijn voor de functie. Noem de functie (beroep), de werkgever, de startdatum, de einddatum, het aantal uren per week, en de taken. Het is belangrijk dat u uw taken zo goed mogelijk omschrijft. De taken geven een goed beeld van wat je allemaal kan. Je kunt ook onbetaald werk opschrijven. Bijvoorbeeld dat u helpt bij de moskee of kerk. Ook dit geeft een goed beeld van wat je allemaal kunt. Het is met name belangrijk om de banen te noemen die relevant zijn voor de functie. 

4. Opleiding

Beschrijf welke opleidingen of cursussen je hebt gevolgd. Noem de naam van de opleiding, de naam van de instelling, de startdatum, de einddatum, of je een diploma hebt gekregen.

5. Vaardigheden, competenties en interesses

Vaardigheden, competenties en interesses beschrijven waar je goed in bent. Je schrijft op welke talen je spreekt, welke (Nederlandse) rijbewijzen je hebt, waar je goed in bent, en wat je doet in je vrije tijd. 

  • Schrijf je in bij verschillende uitzendbureaus.

“Toen ik eenmaal wist dat ik installatiemonteur wilde worden, heb ik mij ingeschreven bij Randstad, Tempo-Team en Unique. Ik kreeg iedere dag een aantal vacatures van installatiemonteur opgestuurd. Nu ben ik sinds twee maanden aan het werk.”

  • Doe een oproep op sociale media dat je op zoek bent naar werk

“Ik heb op Facebook en LinkedIn gepost dat ik op zoek ben naar een baan in de horeca. Een vriend van mij werkt bij een Italiaans restaurant. Hij heeft aan zijn baas gevraagd of hij nog iemand nodig had. En ik had geluk, want ik mocht langskomen op gesprek.”

  • Maak een afspraak met je klantmanager

“Ik heb een afspraak gemaakt met mijn klantmanager van de gemeente en gevraagd of zij mij kan voorstellen op vacatures. Met sommige bedrijven heeft de gemeente goed contact. Mijn klantmanager heeft mij bij verschillende vacatures voorgesteld en mijn CV doorgestuurd. Nu werk ik als receptioniste. Ik vind het echt leuk om te doen.”

Wil je deze stappen samen met iemand doen? Download de Welcome app en stel je vraag!

Een succesvolle sollicitatiebrief in 5 stappen

Een succesvolle sollicitatiebrief in 5 stappen

Sollicitatieprocedure – Stap 3

17-10-2019

Sollicitatieprocedure

Je hebt een leuke en interessante vacature gevonden. Super! Nu is het tijd om een goede sollicitatiebrief te schrijven, waarin je iets vertelt over jezelf, je werkervaring, studies en vaardigheden, met natuurlijk als doel om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De vraag is alleen, hoe begin je?

Wij vroegen het aan een aantal mensen dit zijn de tips:

1. Weet wat er van je gevraag wordt

Voordat je reageert op de vacature, moet je jezelf een aantal vragen stellen. Is er een opleiding nodig voor de functie en zo ja, welke? Wat zijn de taken van de functie? Om hoeveel uren gaat het? Welke vaardigheden worden er van je gevraagd?

2. Nog steeds geïnteresseerd?

Sluit de vacature aan op wat je te bieden hebt? Geweldig! Dan is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk weet te verwoorden wat je zo leuk vindt aan de functie en het bedrijf/organisatie, of je voldoet aan de eisen die ze stellen en waarom jij de geschikte kandidaat bent.

3. Zet je motivatie op papier

Houd hierbij rekening met de volgende tips:

  • Laat je brief aan iemand lezen. Altijd fijn als iemand anders jouw brief even kan checken op inhoud en spelfouten
  • Zorg dat je brief niet langer is dan een A4-tje
  • Kies een duidelijk lettertype, zoals Verdana, Arial, of Times New Roman
  • Sla je brief op als PDF bestand. Zo blijft de opmaak ervan intact

4. Verstuur je brief

Stuur je brief samen met je CV op naar de contactpersoon die in de vacature vermeld staat. Gebruik als onderwerp in je email: “Sollicitatie naar (NAAM FUNCTIE)”. Schrijf in de mail kort dat je solliciteert naar aanleiding van de vacature (NAAM FUNCTIE) en dat je uitkijkt naar een reactie van het bedrijf.

5. Voorbeeld sollicitatiebrief

Kom je er nog niet uit? Hier is een voorbeeld van een opzet van je sollicitatiebrief:

GVB  (schrijf de naam op van het bedrijf waar je solliciteert)
Jacob Catsstraat
1062 HD
Amsterdam

Ter attentie van: de heer Redert, (schrijf de naam op van de contactpersoon van het bedrijf)

Amsterdam, 26-9-2019 (plaats en de dag waarop je de brief schrijft) 

Betreft: sollicitatiebrief voor de vacature van chauffeur (onderwerp)


Geachte heer/mevrouw Redert, (achternaam contactpersoon en keuze maken heer of mevrouw)

Op uw website zag ik een vacature voor chauffeur. Door middel van deze sollicitatiebrief solliciteer ik op deze vacature. (openingszin)

Het werken bij de GVB lijkt mij fantastisch. De GVB is een grote vervoersorganisatie in Amsterdam. Ook kan ik mij daar ontwikkelen. Daarom solliciteer ik bij u. Graag hoor ik bij de grootste en beste vervoerder van Amsterdam. (motivatie)

In Syrië heb ik de afgelopen tien jaar gewerkt als chauffeur. Dit werk deed ik als taxichauffeur en als buschauffeur. In mijn werk als chauffeur was ik aardig tegen mensen. Goed zijn tegen klanten is belangrijk. Ook moest je tegen stress kunnen. Ik heb een groot rijbewijs, dus ik kan bussen en vrachtwagens besturen. In Nederland zal ik opnieuw examen moeten doen. Als persoon ben ik sociaal. Ik maak graag een praatje en hou van samenwerken. Ik heb veel rijervaring. Daarom ben ik geschikt voor de functie. U zoekt iemand die houdt van contact met anderen en die ervaring heeft als chauffeur. (over jezelf)

Ik hoop dat u enthousiast bent door mijn brief. U kunt mij altijd bellen of mailen. Graag vertel ik meer.  (afsluitende zin))

Met vriendelijke groet,

Regina Alwari (voornaam en achternaam van de kandidaat)

Wil je een van deze stappen met iemand samen doen? Download de Welcome app en stel je vraag!

Wil je meer weten over de initiatieven die wij steunen?