Platform niewkomers en werk is deel van OpenEmbassy

Kebko Kabakibi over keuzes maken (en er vervolgens 100% voor gaan)

26-09-2019

Kebko (26) is een echte doorzetter met een duidelijk doel voor ogen: hij wil een van de toptrainers van Nederland worden. In Syrië studeerde hij scheikunde aan de universiteit, maar sinds hij in Nederland woont doet hij er alles aan om zijn nieuwe droom te verwezenlijken. We vroegen hem hoe dat gaat.

Je hebt scheikunde gestudeerd, maar je wil nu de beste personal trainer van Nederland worden. Dat is nogal een carrière switch.
Ik kan niet terug naar het studentenleven: alleen maar studeren en nog vier jaar wachten tot ik kan gaan werken. Daarnaast zie ik mezelf ook niet per se in een laboratorium werken. Het leek me interessant, maar ik voel er geen passie voor. Sinds ik in Nederland woon, werk ik. In het begin fulltime in een bar in Amsterdam. Ik stak veel tijd en energie in het bedrijf van iemand anders. Je krijgt daar alleen geld voor terug, terwijl werk voor mij ook over het krijgen van een goed gevoel gaat. Ik heb er wel ontzettend veel mensen leren kennen. Die vroegen me vaak hoe ik mijn toekomst voor me zag. Dat heeft me aan het denken gezet.

En toen?
Tijdens mijn werk in de horeca werd ik uitgenodigd om naar de opening van een nieuwe sportschool in de buurt te komen. Ik sportte altijd al veel, dus ik ben naar die opening gegaan. De sportschool heet PTA Personal Training Agency. Daar zagen ze wat ik kon en werd ik gevraagd of ik interesse had in een stage. Ik kreeg het nummer van de eigenaar, Robert Schoot. Robert vroeg me waar ik mijn carrière wilde eindigen, in plaats van waar ik wilde beginnen. Als je namelijk duidelijk voor ogen hebt wat je droom is, kun je een pad uitstippelen en acties ondernemen om je doel te behalen. Dat is echt belangrijk: een keuze maken en er honderd procent voor gaan.

Je hebt de stage succesvol afgerond. Wat heb je daarna gedaan?
Na mijn stage kon ik mijn eerste klant gaan trainen. Daarnaast werkte ik nog in de bar. Na verloop van tijd kreeg ik steeds meer klanten, zodat ik kon stoppen met de horeca. Op dit moment begeleid ik zestien mensen, mede dankzij Robert. Hij heeft me een paar van zijn eigen klanten gegeven, wat me echt een goede kick-start gaf. Ik werk als zzp-er, maar ik voel me wel echt een onderdeel van het bedrijf. Het is een hele nieuwe sportschool en in het begin hielp ik veel met het ontwikkelen van de business. Ik heb veel geleerd over de manier waarop een bedrijf groeit.

Kun je meer vertellen over jouw trainingsmethode?
Mijn voornaamste taak als trainer is om mensen discipline te geven om te kunnen doen wat ze moeten doen om hun doel te behalen. Ik probeer eerst echt een klik te krijgen met een klant. Als mensen me namelijk meer vertellen over hun levensstijl – eten, slapen, bewegen – dan kan ik beter advies geven. Het is het belangrijkst dat mensen nieuwe gewoontes aanleren. Ik vind dat een ontzettend interessant proces. En inmiddels zijn bijna al mijn klanten vrienden van me geworden, wat het werk extra leuk maakt.

Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je nu echt wil doen. Zoek informatie, vraag mensen om je heen voor advies, bouw een netwerk op en – heel belangrijk – leer de taal! Daar moet je echt een prioriteit van maken.

Hoe hou je je werk uitdagend?
Ik probeer mezelf continu te ontwikkelen door zoveel mogelijk kennis en ervaring op te doen. Dat doe ik bijvoorbeeld door zelfstudie en cursussen. Ik vind het belangrijk om van iedere sport iets af te weten, zodat ik mijn klanten van de juiste technieken en oefeningen kan voorzien. Ik doe daarom aan diverse sporten, zoals weightlifting, kickboksen, yoga, krav maga, calisthenics en capoeira.

Je praat met erg veel enthousiasme over je vak.
Klopt! Mijn hobby is mijn werk geworden. Dat is denk ik het beste wat je kan overkomen. Ik krijg er echt energie van.

Wil je ooit een eigen gym?
Deze vraag krijg ik vaker, maar het is geen ambitie van me. Als je eigenaar bent van een gym veranderen je taken. Ik vind het juist zo leuk om mensen te coachen. Het is mijn doel om een van de toptrainers van Nederland te worden. Ook zou ik later graag naar het buitenland willen om daar mensen te coachen. Ik wil vooral écht werk hebben, dat ik overal ter wereld kan doen.

Je spreekt erg positief over je toekomst.
Zeker. Ik voel me sinds een paar maanden echt thuis in Nederland: ik heb een eigen, stabiele plek en ik verdien mijn eigen geld. Vanuit deze situatie kan ik goed nadenken over mijn volgende stappen.

Heb je advies aan andere mensen die nieuw zijn in Nederland?
Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je nu echt wil doen. Zoek informatie, vraag mensen om je heen voor advies, bouw een netwerk op en – heel belangrijk – leer de taal! Daar moet je echt een prioriteit van maken. Als ik ergens nieuw ben, wil ik zo snel mogelijk de taal leren spreken. Ik heb bijvoorbeeld in Turkije gewoond en het eerste wat ik daar deed? Turks leren! En wees niet bang om fouten te maken, pas als je het doet, leer je het echt. En als mensen merken dat je een doel hebt en echt iets wil doen, dan willen ze je graag helpen.

Kunnen we je nog ergens volgen?
Mijn fitness journey kun je volgen via Instagram en als je het leuk vindt om een keer met me te trainen kun je je aanmelden via mijn website.

Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je nu echt wil doen. Zoek informatie, vraag mensen om je heen voor advies, bouw een netwerk op en – heel belangrijk – leer de taal! Daar moet je echt een prioriteit van maken.