Platform niewkomers en werk is deel van OpenEmbassy

Nieuwkomers onboarden: de rol van werkgevers

Veel werkgevers kampen met tekorten en zien de meerwaarde van het onboarden van nieuwkomers in hun bedrijf of organisatie. Diversiteit en inclusie zijn buzz-woorden van deze tijd, maar hoe breng je dit in praktijk?

Lessen die we geleerd hebben

  • Een focus op skills en motivatie in plaats van diploma’s en CV

    Een focus op skills heeft de potentie obstakels waar nieuwkomers mee te maken krijgen op hun weg naar werk weg te nemen. Skills bieden een gedeelde taal, die culturen, werkervaring en onderwijssystemen overstijgt. Dit maakt dat een focus op skills een manier is om obstakels die nieuwkomers tegenkomen in hun weg naar werk, zoals eisen die gesteld worden aan werkervaring en het feit dat in het buitenland behaalde diploma’s niet op dezelfde manier gewaardeerd worden in Nederland, te overkomen. Waar het in de huidige arbeidsmarkt vooral gaat om wat iemand mist (ten opzichte van mensen die in Nederland geboren zijn), biedt een focus op skills de kans op te kijken naar wat iemand kan. In plaats van gebrek, staan dan de mogelijkheden van de nieuwkomer centraal.

  • Goede begeleiding op de werkvloer leidt tot een duurzamer arbeidsverband

    Uit onze ervaring blijkt dat er bij het duurzaam onboarden van nieuwkomers meer komt kijken dan alleen het maken van de match. Extra begeleiding op de werkvloer op het gebied van Nederlandse vaktaal en werkcultuur, vergroten de kans op een duurzame arbeidsrelatie. Dit hoef je als werkgever niet alleen te doen, er zijn meerdere initiatieven die zich in deze begeleiding gespecialiseerd hebben.

  • Het onboarden van nieuwkomers vraagt van zowel de nieuwkomer als de werkgever de welwillendheid en inspanning om elkaar te leren kennen

    Een kennismaking werkt twee kanten op. Behalve dat de nieuwkomer bekend gemaakt wordt met de werkcultuur binnen jouw Nederlandse organisatie of bedrijf, is het ook belangrijk dat jij als werkgever energie stopt in het leren kennen van de achtergrond van jouw nieuwe werknemer. Als deze kennismaking eenzijdig is en enkel aanpassing aan de kant van de nieuwkomer vraagt, is de kans op een duurzame arbeidsrelatie waarin de nieuwkomer zich echt welkom voelt op de werkvloer kleiner.

Wil je meer geleerde lessen lezen?

Deze werkgevers gingen je voor

Wil je ook graag met nieuwkomers werken?

Neem contact op

Wil je samenwerken met een maatschappelijk initiatief?

Ga naar alle initiatieven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

We delen de kennis die we opdoen met het platform graag. Geef je op voor de nieuwsbrief, en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en de lessen die we leren.

Voorgestelde Learning

6 tips voor een succesvol online programma