Platform niewkomers en werk is deel van OpenEmbassy

In gesprek met Ghirmatsion over de weg naar zijn passie (en de waarde van netwerken en opleidingen)

21-09-2021

Ghirmatsion werkt na verschillende vrijwilligersfuncties en banen, als ambulant begeleider bij Saeda, een interculturele hulporganisatie die nieuwkomersgezinnen helpt. We vroegen hem hoe hij uiteindelijk bij zijn passie terechtkwam.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Ghrimatsion Zenawi. Ik ben geboren en getogen in Eritrea. Daar heb ik toegepaste psychologie gestudeerd en daarna heb ik onder andere als leraar Engels en als jeugdconsulent bij een school gewerkt. Net zoals veel andere mensen ben ik naar Sudan gevlucht en vanuit Sudan naar Europa. Ik woon nu sinds 7 jaar in Nederland en ben vanaf februari 2019 werkzaam bij Saeda als jeugdmedewerker. Ik werk vooral met Eritrese gezinnen met multiproblematiek. Ik ben ambulant begeleider en mediator tussen de Eritrese cultuur en de Nederlandse cultuur. Als begeleider moet je echt kennis hebben van het Nederlandse systeem, dus tijdens mijn werk heb ik veel cursussen gedaan om mijn kennis te verdiepen. Ook heb ik mijn Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) registratie behaald. Daar ben ik heel trots op en blij mee!

Hoe ben je bij Saeda terechtgekomen?

Dat is een goede vraag. Toen ik naar Nederland kwam heb ik als vrijwilliger gewerkt om mijn netwerk te verbreden. Eerst heb ik als vrijwilliger in het AZC mensen geholpen bij onder andere gesprekken. Dat was in het Engels, want toen kon ik nog geen Nederlands. Ook heb ik bij de gemeente als vrijwillige tolk gewerkt en hielp ik mensen met met praktische zaken. Daar heb ik veel Nederlandse mensen leren kennen. Ik vertelde hen over mijn ervaringen, dat ik in Eritrea als Engels docent heb gewerkt en als jeugdconsulent. Zo wisten ze wie ik was en wat ik kon. En konden ze andere mensen om tips vragen om mij te helpen aan een baan. Ook heb ik 1 jaar in een fabriek gewerkt. Ik heb dus veel verschillende banen uitgeprobeerd. En daarna, na zoveel geprobeerd te hebben, kwam ik via via terecht bij mijn passie. Mijn werkgevers bij Saeda hadden contact met mijn contactpersoon bij de gemeente. Zij vertelde hen over mijn ervaring en zo ben ik bij Saeda terechtgekomen.

Hoe voelde het om na zoveel verschillende banen uiteindelijk bij je passie terecht te komen?

Kijk, als het erg lang duurt voordat je iets kunt doen waar je passie ligt, voelt het niet goed. Dus je moet echt initiatief nemen. Als je bijvoorbeeld 1 jaar als vrijwilliger werkt, moet je na 1 jaar goed nadenken: ‘Hoe kom ik nu verder, blijf ik als vrijwilliger werken of ga ik iets anders doen?’. Je moet echt een plan hebben. Bijvoorbeeld, dit jaar ga ik hier als vrijwilliger werken en daarna, als mijn taal echt goed is, moet ik een stap hoger zien te komen. Als dat gelukt is moet je nog een paar stappen verder naar het hoogste niveau denken. Nu ik bij mij passie terecht ben gekomen, voel ik mij echt geweldig.

Je bent echt gegroeid in je functie, kun je me vertellen hoe dat ging?

Saeda vroeg mij om Eritrese gezinnen te begeleiden die problemen hebben. Bijvoorbeeld een ruzie tussen ouders waarbij kinderen in gevaar kunnen komen. In het begin had ik twijfels. Ik had een vergelijkbare opleiding gedaan in Eritrea, maar kon ik gewoon beginnen? Toch heb ik besloten om het te doen. Mijn werkgevers bij Saeda hebben mij in de eerste maanden goed begeleid. In het eerste jaar ging ik samen met mijn collega op huisbezoeken. Zo heb ik geleerd hoe ik mensen op de juiste manier kon helpen. Als ik iets moeilijk vond kon ik altijd terecht bij collega’s. Zij gaven mij dan tips en advies, zodat ik het op de juiste manier kon oplossen. Vanaf 2020 ben ik helemaal zelfstandig in gezinnen aan het werk, alleen in bijzondere situaties vraag ik collega’s om hulp. Ik heb tijdens mijn werk verschillende cursussen gevolgd en in februari 2021 is mijn SKJ-registratie goedgekeurd.

Is een SKJ-registratie belangrijk voor je werk?

Ja zeker, ik zou dit werk niet alleen met mijn Eritrese diploma kunnen doen. Je moet echt SKJ geregistreerd zijn, dus je moet eerst cursussen volgen. Daardoor neemt je ervaring en kennis toe en heb je ook meer kans op werk. Bij mijn werk bij Saeda vragen gemeenten soms of wij ook SKJ geregistreerd zijn, dus het is heel waardevol.

Hoe heeft Saeda jou ondersteund bij het behalen van de verschillende cursussen en jouw SKJ-registratie?

Saeda heeft mij echt goed geholpen, zij hebben heel veel in mij geïnvesteerd. Ik ben echt heel tevreden en trots op hen. Zij hebben mij de kans gegeven om ervaring op te doen en mijn kennis te vergroten. Voordat ik begon met werken heb ik mezelf aangemeld bij het UAF om een opleiding te volgen. Daarna heb ik ook toelatingsexamens gedaan bij de Erasmus Universiteit en gaven ze mij de mogelijkheid om een opleiding te doen. In combinatie met mijn gezinsleven en andere zaken koos ik om eerst te gaan werken. Ik wilde eerst een eigen inkomen hebben en daarna naast mijn werk een deeltijdopleiding volgen. Dat is makkelijker, dan kun je 4 dagen werken en 1 dag naar school. Ik ben sinds het eerste jaar waarin ik als hulpverlener begon echt vooruit gegaan in kennis. Nu ben ik een zelfstandig werkend hulpverlener, het is geweldig!

Is het handig dat je dezelfde achtergrond hebt als de mensen die je begeleidt?

Eritrese gezinnen hebben een andere cultuur dan Nederlandse hulpverleners. Voor Nederlandse hulpverleners is het vanwege de taal en cultuurverschillen soms moeilijk om hen te begeleiden. Ze kunnen dan contact met ons opnemen om dat op te lossen. Wij zijn een interculturele hulporganisatie, dus wij kennen de cultuur en spreken hun moedertaal. In sommige gevallen vind ik het moeilijk. De Nederlandse cultuur is tegenstrijdig met onze cultuur, dus het duurt soms echt langer om mensen op het juiste pad te helpen. Mensen komen met een heel andere cultuur en manier van opvoeden naar Nederland, je moet hen echt overtuigen dat het hier op een andere manier gaat.

Heb je tips voor mensen die nieuw zijn in Nederland en werk zoeken in zorg en welzijn?

Ik denk dat het erg belangrijk is om ervaring op te doen, ervaring is de basis voor alles. Mensen die naar Nederland komen missen meestal passende ervaring. Je kent het Nederlandse systeem nog niet, dus moet je hier vooral ervaring proberen op te doen. Zo kun je veel leren, bijvoorbeeld hoe je bepaalde problemen als hulpverlener in Nederland moet oplossen of als ambulant begeleider bij gezinnen. Via vrijwilligerswerk bijvoorbeeld kun je veel ervaring opdoen en veel inzicht krijgen in hoe het Nederlandse systeem werkt. Zonder deze ervaring kun je niet zomaar aan de slag gaan bij een werkgever. Je moet eerst op het laagste niveau beginnen en stapje voor stapje groeien naar een hogere functie. Ook kun je via vrijwilligerswerk je netwerk verbreden en misschien via via een baan vinden. Vanuit mijn ervaring is zitten en niets doen geen optie. Je moet jezelf echt laten zien.

Hoe kunnen werkgevers mensen die nieuw zijn in Nederland het beste daarmee helpen?

Dat verschilt per werkgever, maar sommige werkgevers zijn zo aardig om mensen een kans te bieden om ervaring op te doen. Daarna kunnen ze net als andere mensen een betaalde baan krijgen. Ik vind het dus echt verstandig als werkgevers een kans zouden kunnen bieden aan nieuwkomers.

Hoe denk je dat jouw toekomst eruit ziet?

Kijk, ik werk nu als jeugdmedewerker met mijn SKJ-registratie en daar ben ik echt trots op. Tot nu toe heb ik al veel kennis en ervaring opgedaan, maar ik wil mezelf blijven uitdagen. Ik wil proberen om meer uitdagende banen te doen, zodat ik mezelf verder kan ontwikkelen. Dat vind ik heel belangrijk. Misschien wil ik in de toekomst een masteropleiding doen, social work of toegepaste psychologie bijvoorbeeld. Ik heb al toegepaste psychologie gestudeerd in Eritrea en als het lukt dan wil ik graag een masteropleiding in toegepaste psychologie doen. Het is alleen een klein nadeel dat ik het in het Engels heb gedaan. Gelukkig lijkt het mij niet zo zwaar om het in het Nederlands te leren. Ik heb al toegepaste psychologie boeken in het Nederlands bekeken en de stof is echt bijna hetzelfde als in het Engels. Alleen de taal is anders.

Wil je zelf nog iets toevoegen aan dit interview?

Ik wil graag toevoegen dat het echt heel belangrijk is om een opleiding te volgen. Vooral voor mensen die rond de 30 jaar zijn. Ik ken mensen in mijn omgeving die geen initiatief willen nemen om een opleiding te doen. Ze kijken vaak alleen maar naar inkomen, maar ze hebben nog 40 jaar om te werken. Ze moeten hier echt een opleiding volgen, zo kunnen ze later een passende baan vinden. Ik zou het geweldig vinden om mensen daarbij te helpen, want ik wil niet zien dat mensen altijd thuis blijven zitten en niet investeren in hun toekomst. Ik zou bijvoorbeeld een workshop willen organiseren voor mensen die jonger zijn dan 30. Ik kan echt heel veel advies en tips aan hen geven.

Meer lezen over Saeda?

Klik hier.