Platform niewkomers en werk is deel van OpenEmbassy

Nieuw in Nederland en op zoek naar werk

Ben jij op zoek naar een plek op de Nederlandse arbeidsmarkt? Wij ondersteunen initiatieven die jou begeleiden naar een baan die past bij jouw talenten en ambities.

Tips en tricks bij het zoeken naar werk

Een nieuwe start: oriënteer je opnieuw

Een nieuwe start: oriënteer je opnieuw

Mohamad Almarawi over een nieuwe start maken (en vooruit blijven kijken)

30-09-2019

Mohamad Almarawi kwam op tweeëntwintigjarige leeftijd vanuit Damascus, Syrië naar Nederland. Inmiddels is hij zesentwintig en werkt hij als installatiemonteur bij HeatTransformers. We spraken hem over het maken van een nieuwe start en hoe het is om als bijna afgestudeerd bouwkundige in Damascus ineens weer onderaan de opleidingsladder te staan in Nederland.

Wat verwachtte je van je nieuwe leven in Nederland?
Ik dacht dat ik een comfortabel leven zou leiden, dat ik gewoon door kon gaan met mijn studie zoals ik dat in Syrië had. Ik studeerde daar bouwkunde aan de universiteit. Ik moest nog twee vakken en dan zou ik mijn diploma krijgen. Toen ik naar Nederland kwam, merkte ik dat ik veel concurrentie had; de beste bouwkundigen komen uit Nederland en hebben allemaal aan de TU Delft gestudeerd. Je moet hier echt vechten voor wat je wil, dat had ik niet verwacht. Ik had van tevoren wel de stappen uitgedacht die ik moest nemen, maar ik dacht dat elke stap wat makkelijker zou zijn. Op een gegeven moment moest ik echt opnieuw bedenken wat ik wilde.

En toen ben je op zoek gegaan naar werk. Hoe ging dat?
Het eerste jaar was echt moeilijk. Je moet er helemaal opnieuw achter komen wat je moet doen om werk te vinden. En als ik iets interessants zag, durfde ik vaak niet te bellen of te mailen, omdat ik de taal nog niet goed sprak. Toen ik naar werk in de bouw zocht, werd ik voor verschillende gesprekken uitgenodigd, maar uiteindelijk niet aangenomen vanwege de taalbarrière. Ik kwam tijdens die gesprekken vaak niet goed uit mijn woorden, of ik begreep niet wat er gevraagd werd.

Wat heb je toen gedaan?
Ik ben er alles aan gaan doen om Nederlandse te leren. Vooral het doen van vrijwilligerswerk was echt super. Ik kon op een hele rustige manier de taal leren en al mijn vragen stellen. Ik ging ook vaak naar een taalcafé of naar de kerk, om nieuwe mensen te ontmoeten. Via VluchtelingenWerk ontmoette ik iemand die later een vriend werd. We spraken vaak af in de stad om iets te drinken en later werd ik bij hem thuis uitgenodigd. Hij stelde me ook voor aan zijn vrienden, dus zo heb ik ook meer mensen leren kennen waar ik de taal mee kon oefenen.

Via een vriend hoorde ik op een gegeven moment over een korte opleiding tot installatiemonteur. Ik heb een mail gestuurd en kreeg direct een enthousiaste reactie terug. Ik ging op gesprek en werd toegelaten tot het programma. Dat duurde drie maanden. Ik kreeg theorie, praktijk en de mogelijkheid om mijn VCA te halen. Daarnaast kreeg ik een cursus in communicatie.

Wat hield die cursus in?
Het was een training op hbo-niveau. Er werd vooral veel aandacht besteed aan de manier waarop je moet solliciteren in Nederland en hoe je een sollicitatiegesprek voert met een werkgever. Maar we leerden ook hoe je erachter kunt komen waar je goed in bent.

En waar ben jij goed in?
Plannen! Dat had ik eigenlijk niet verwacht. Ik dacht altijd dat ik vooral met materiaal wilde werken en zelfstandig aan het werk wilde zijn. Maar tijdens de cursus kwam ik erachter dat ik juist graag met mensen werk, dat ik het leuk vind om te plannen en dat ik in de toekomst graag andere mensen zou willen begeleiden. Als projectleider bijvoorbeeld. Ik ontdekte ook meer over mezelf. Ik vertelde bijvoorbeeld dat ik erg eigenwijs ben: als iets niet lukt ga ik net zo lang door tot het wel gaat. Tijdens de cursus zeiden ze dat ik niet eigenwijs ben, maar juist een doorzetter. Dus wat ik als negatief bestempelde, veranderden zij naar iets positiefs. Dat vond ik mooi.

En nu werk je bij HeatTransformers. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Nadat ik mijn opleiding afrondde, heb ik mijn cv aangepast en heb ik opnieuw brieven naar installatiebedrijven gestuurd. HeatTransformers nodigde me uit voor een gesprek. Mijn taal was toen nog steeds niet zo goed, iets wat zij ook zeiden tijdens het gesprek. Ik werd gelukkig wel aangenomen. Ik werk nu nog onder begeleiding, maar ik ben bezig met het halen van allerlei certificaten, zodat ik officieel installatiemonteur kan worden. Ik werk nu negen maanden bij HeatTransformers en mijn Nederlands is veel beter geworden. Ik werk vijf dagen per week, dus ik ben echt de hele week Nederlands aan het spreken. En ik oefen veel met collega’s en klanten, dan ga je snel vooruit. Ik heb echt geweldige collega’s. Ze zijn allemaal Nederlands en hebben me echt veel geleerd. Ook over dingen op de werkvloer.

Zoals?
Sommige dingen gaan in Nederland anders dan in Syrië. Daar was ik altijd heel bescheiden op mijn werk. Er wordt in Syrië veel door je baas besloten en je krijgt meestal directe opdrachten. Hier heb je veel meer ruimte om zelf ideeën aan te dragen, maar je hebt ook veel meer eigen verantwoordelijkheid. Dat is wel wennen. Ik moet ook leren om mijn mening te geven. Je moet echt je mond durven opendoen.

Heb je nog meer tips voor nieuwkomers die graag aan het werk willen?
Het allerbelangrijkste is dat je de taal leert, mensen ontmoet en contact maakt. En je moet echt durven spreken, ook al beheers je de taal nog niet perfect. Gewoon doen, dan leer je het pas echt. Het is ook belangrijk dat je flexibel bent. In het begin was mijn houding: ‘Dit ben ik, zo werk ik en zo ben ik nu eenmaal.’ Nu probeer ik me veel meer aan te passen, ook op de werkvloer. Je moet daarnaast flexibel zijn in het vinden van een baan. Kijk niet alleen naar het werk of de opleiding die je in je thuisland deed. Je bent nieuw in Nederland, dus oriënteer je opnieuw. Je kunt namelijk switchen van beroep. Toen ik overstapte van bouwkunde naar installatietechniek, bood dat me ineens veel meer mogelijkheden. Ik zocht ook veel op internet, daar kan je alle informatie vinden die je nodig hebt.

Kijk niet alleen naar het werk of de opleiding die je in je thuisland deed. Je bent nieuw in Nederland, dus oriënteer je opnieuw. Je kunt namelijk switchen van beroep.

Jij bent hoogopgeleid en weet hoe je met internet om moet gaan. Hoe kunnen mensen die bijvoorbeeld analfabeet zijn het aanpakken?
Goede vraag! Een vriend van mij spreekt Arabisch, maar kan niet lezen en schrijven in het Arabisch. Voor hem is het dus heel lastig om uitleg te vinden op internet. Hij heeft daardoor veel minder mogelijkheden dan ik. Het is dus belangrijk dat hij zo snel mogelijk aan het werk kan, zodat hij Nederlands gaat spreken. Dan kunnen mensen hem dingen uitleggen. Op die manier zou hij veel kunnen leren. Ook al is hij analfabeet, hij kan wel heel goed werken.

Wat is jouw toekomstdroom?
Ik wil graag een hbo-diploma halen, het liefst in werktuigbouwkunde. Die opleiding duurt vier jaar. Ik heb me aangemeld bij UAF en sta momenteel op de wachtlijst, maar ik hoop dat ik in februari kan starten. En ondertussen kan ik een 06-nummer bellen of naar een studiekeuzebureau gaan als ik meer informatie nodig heb. Het liefst wil ik werken en studeren combineren en uiteindelijk een eigen project beginnen. Of het werk dat ik nu doe op een hoger niveau uitvoeren, bijvoorbeeld als projectleider. Opstarten in Nederland ging een stuk minder makkelijk dan ik gedacht had, maar één verwachting is wel uitgekomen: als ik het goed doe, dan krijg ik iets goeds terug. En dat is ook wat er is gebeurd.

Altijd vragen blijven stellen

Altijd vragen blijven stellen

Hussam Nema over ondernemen in Nederland (en altijd blijven vragen)

30-09-2019

Het is altijd Hussams droom geweest om een eigen bedrijf te hebben, net als zijn vader. Hij wilde dan ook zo snel mogelijk zijn eigen winkel openen nadat hij vanuit Syrië naar Nederland kwam. We vroegen hem hoe het hem lukte zijn droom te realiseren.

Wat deed je voor werk in Syrië?
Ik werkte bij mijn vader. Ik heb niet gestudeerd en mijn vader had een eigen bedrijf in Aleppo. Een groothandelsmarkt met allerlei voedingsmiddelen. We verzorgden de inkoop en verkoop van producten. Het was dus geen winkel waar mensen hun boodschappen deden, maar echt een groot bedrijf waar andere bedrijven hun spullen inkochten.

Bestaat het bedrijf van je vader nog?
Ja, hij is nog steeds open, al heeft hij bijna geen producten meer. Toen het zo’n vijf jaar geleden erg onveilig was in Aleppo, kochten mensen ontzettend veel eten in. Ze wisten niet of ze de volgende dag nog zouden leven of dood zouden zijn. Het is inmiddels weer veiliger, maar er is geen werk meer, geen geld en er zijn geen producten. Qua oorlog is het gevaar weg, maar omdat er nu zoveel armoede is, is er diefstal. Je kunt ook beter niet tegen iemand zeggen dat je geld hebt.

Je kwam in 2016 naar Nederland en je hebt pas je eigen winkel geopend. Hoe ging dat?
Ik heb ongeveer anderhalf jaar in een AZC gezeten en in 2017 – of 2018, dat weet ik niet meer precies – ben ik in Hoogvliet komen wonen. Toen ben ik ook begonnen met Nederlands leren. Ik werkte eerst bij Thuisbezorgd en bij een Marokkaanse supermarkt. Daarna begon ik aan een ondernemerschapscursus. Tijdens die cursus behandelden we elke keer een nieuw onderwerp. Het ging bijvoorbeeld over het starten van je eigen bedrijf in Nederland, hoe je hier aan werk kunt komen en wat de regels zijn. Daarnaast leerde ik hoe je de boekhouding moet doen, hoe je met Nederlandse klanten omgaat en hoe je een winkel runt. Het was ook nuttig om te leren hoe je een ondernemingsplan moet schrijven voor de gemeente. In Nederland heb je namelijk veel meer regels dan in Syrië.

En na de cursus? Hoe ben je aan deze winkel gekomen?
Ik woon hier vlakbij en liep op een dag langs dit pand. Het stond leeg en er hing een briefje dat de winkel te huur stond. Ik heb gelijk de makelaar gebeld om een afspraak te maken. Daarna kon ik de ruimte huren. Ik heb me ingeschreven bij de KvK en bij de Belastingdienst. Ik heb ook aan allerlei leveranciers gevraagd of ze producten konden leveren die ik achteraf pas zou hoeven betalen. Dat lukte. Veel Syrische handelaren hebben me geholpen, maar ik kreeg ook hulp van Turkse leveranciers. Mede dankzij hen kon ik snel beginnen.

Ben je zonder geld begonnen?
Deels. Ik vroeg een uitkering aan bij BBZ en ik had nog wat eigen geld om te investeren. Daarvan heb ik de onmisbare dingen gekocht, zoals een koeling, de kassa en de verlichting. Ik ben inmiddels vier maanden open en het gaat goed.

Hoe ben je aan al je leveranciers gekomen?
Ik ben naar veel Syrische supermarkten gegaan en heb daar gevraagd hoe zij zijn gestart en met welke leveranciers zij werken. Op die manier ben ik echt gaan netwerken en kreeg ik veel goede tips. Ik had al een tijdje in een Marokkaanse supermarkt gewerkt, waar ik ook veel leerde. Ik ging vaak met de eigenaar mee naar groothandels, dus ik wist al waar ik veel van mijn producten kon kopen.

Wat voor klanten komen er naar je winkel?
Ze zijn heel aardig! Iedereen gebruikt makkelijke woorden, omdat ze weten dat ik nog niet zo lang in Nederland ben. Ik had verwacht dat ik alleen Syrische klanten zou hebben, maar er komen Hollandse, Surinaamse, Afrikaanse, Marokkaanse en Iraakse mensen. Dit is de eerste Syrische winkel in de buurt, dus veel mensen komen speciaal hierheen voor hun spullen. Mijn prijzen zijn goed en klanten kunnen ook producten bestellen. Ze zijn ook heel nieuwsgierig en vragen de hele tijd: ‘Wat is dit? En wat is dat?’ Ik ken van ongeveer 70 procent van de producten de Nederlandse naam, maar ik leer elke dag nog nieuwe dingen. Daarom wil ik ook mijn taal verder ontwikkelen. Ik ken nu de basis, maar ik wil graag beter worden.

Heb je nog tips voor nieuwkomers die ook hun eigen zaak willen openen?
Het is echt belangrijk om de Nederlandse taal goed te leren en de regels te kennen. Je moet zo veel mogelijk vragen stellen, aan iedereen. Als je je eigen supermarkt wil openen, ga dan naar andere supermarkten om te vragen hoe zij zijn begonnen. Toen ik advies vroeg aan Syriërs die hier al dertig jaar wonen zeiden ze allemaal dat ik eerst de taal heel goed moest leren.

Je moet zo veel mogelijk vragen stellen, aan iedereen. Als je je eigen supermarkt wil openen, ga dan naar andere supermarkten om te vragen hoe zij zijn begonnen

Heb je ooit gedacht dat het niet zou lukken?
Nou, in het begin bezorgde het me veel hoofdpijn. Ik kende de taal en de regels niet. Het was echt moeilijk, maar dat kwam ook omdat ik zelf in mijn hoofd had dat het moeilijk was. Inmiddels weet ik beter. Je moet vooral weten waar je informatie kunt vinden. Ik heb veel op Google gezocht en stelde zoals ik al zei vragen aan iedereen die ik kon vinden. Ik merkte dat veel mensen ook graag willen helpen. Als iemand nu aan mij zou vragen hoe je een supermarkt moet openen, dan zou ik hen ook helpen, nu ik zelf weet hoe het moet.

Je bent iedere dag open. Van maandag tot en met zaterdag van 9:00 tot 20:00 en op zondag van 12:00 tot 18:00.
Klopt! Ik vind het belangrijk om iedere dag open te zijn. De eigenaar van de Marokkaanse supermarkt waar ik werkte, sloot elke maandag, terwijl veel klanten ook op maandag boodschappen wilden doen. Dan loop je wel inkomsten mis. Daarom ben ik elke dag open, ik ben nooit een dag vrij.

Je werkt alleen. Wil je nog iemand aannemen?
Misschien in de toekomst. Het eerste jaar ga ik heel hard werken, gewoon alleen. Daarna wil ik misschien een medewerker in dienst nemen zodat ik op zondagen vrij ben. Mijn familie in Syrië belt elke dag om te vragen of ze bij me mogen werken, haha! Ja, ze willen hier graag naartoe komen. Ze zijn wel trots op me en blij dat het me gelukt is om een eigen zaak te openen. Maar voorlopig red ik het nog alleen. Mijn vrouw helpt me ook in de winkel. Zij gaat daarnaast naar school om Nederlands te leren, maar het is ook goed om het in de winkel te oefenen. Ik denk dat het heel goed is om werk en school te combineren. Hier moet je wel.

Je winkel ziet er fantastisch uit. Is er nog een product dat het meeste wordt verkocht?
Er zijn een paar dingen die heel goed lopen, maar ik denk dat za’atar op nummer één staat. Dat is een typisch Arabische kruidenmix, die lekker is met olijfolie en Arabisch brood. Ook veel Hollanders kopen het. Daarnaast heb ik veel eigen kruiden, die worden vers gemalen in de winkel, met een speciale machine. Ik deed dat ook in Syrië en het is echt mijn specialiteit.

Hoe zie je de toekomst?
Het was altijd mijn droom om een eigen bedrijf te beginnen, net zoals mijn vader. Van hem heb ik alles geleerd. Ik heb nooit voor een ander willen werken. Ik weet hoe ik een bedrijf moet runnen en ik vind het fijn dat alles van mijzelf is. Mijn supermarkt is nu een Syrische winkel, maar in de toekomst wil ik een hele grote supermarkt openen met producten uit allerlei landen. Dan heb ik spullen voor Hollanders, Irakezen, Surinamers, Syriërs, voor iedereen!

Diplomawaardering: van aanvraag tot waardering

Diplomawaardering: van aanvraag tot waardering

Diplomawaardering

26-09-2019

Stappenplan aanvraag Diplomawaardering

Het is van belang om het proces van diplomawaardering zo snel mogelijk te starten.  Via onderstaande stappen lees je hoe je dat moet doen.

Voorwaarden aanvraag

 • Het aanvragen van diplomawaardering op de website van het IDW is éénmaal gratis. Per aanvraag wordt ook één diploma gewaardeerd. Vraag daarom de waardering aan voor de hoogste opleiding die je hebt gevolgd.
 • Ook als je niet meer in het bezit bent van de documenten kun je een diplomawaardering aanvragen. Je ontvangt dan een Indicatie Onderwijsniveau. Hierin wordt vermeld welk niveau in Nederlandse termen de gevolgde opleiding heeft. 
 • Ook als je in het land van herkomst wel onderwijs hebt gevolgd, maar geen diploma hebt behaald, is het mogelijk een waardering aan te vragen. Je ontvangt dan een Opleidingswaardering. De opleiding moet langer dan 10000 uur hebben geduurd (een schooljaar).
 • De opleiding moet gevolgd zijn binnen het reguliere onderwijs, aan een door de overheid erkende instelling. Dus diploma’s die bij een particulier instituut zijn gevolgd, kunnen niet gewaardeerd worden.

Voorbereiden aanvragen

Je hebt de volgende documenten nodig:

 • Cijferlijsten
 • Diploma(s)
 • Verblijfsvergunning
 • Brief Kennisgeving Inburgeringsplicht van DUO

Aanvraag doen

 • Ga naar de website van Internationale diploma waardering (IDW).
 • Iedereen die vanaf 1 januari 2015 inburgering plichtig is, kan in het kader van ONA een gratis diplomawaardering aanvragen. Kies voor de optie: Diplomawaardering aanvragen voor inburgering in het beginscherm.
 • Maak een account aan: Vul BSN, emailadres en geldig wachtwoord in.

Aanvraag doen

 1. invullen van persoonlijke gegevens
 2. invullen van de gegevens over de diploma
 3. invullen scholen en studies
 4. invullen werkervaring (niet verplicht)
 5. uploaden originele diploma’s
 6. overzicht van de aanvraag
 7. bevestiging aanvraag per email
 • Extra documenten uploaden. Als er nog documenten ontbreken, stuurt IDW een email. De ontbrekende documenten kun je dan op je account uploaden. Als je de documenten niet hebt, kun je dit aangeven op de website.
 • Op je account van IDW kun je de voortgang van de aanvraag zien.

De diplomawaardering ontvang je digitaal

Het duurt soms lang voordat je de diplomawaardering krijgt. Het kan 2 maanden duren.

Solliciteren: wat zijn jouw mogelijkheden?

Solliciteren: wat zijn jouw mogelijkheden?

Sollicitatieprocedure – Stap 1

23-09-2019

Sollicitatieprocedure – Stap 1

Je bent nieuw in Nederland en wil graag aan het werk. Hoe weet je wat jouw mogelijkheden zijn? Wij vroegen het verschillende nieuwkomers en dit waren de tips:

1. Wat vind je leuk?

In het begin is het erg belangrijk om jezelf af te vragen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. “Probeer niet alleen te focussen op het beroep dat je ooit hebt gedaan. Je bent in een nieuw land. Denk ook opnieuw na over je toekomst.”

2. Vraag naar de mogelijkheden

Neem contact op met je klantmanager/werkconsulent van de gemeente en vraag naar de mogelijkheden. “Ik heb nog nooit gewerkt. Ik wist niet wat er mogelijk was. Mijn klantmanager vertelde mij over een opleiding die ik kon volgen op het MBO. Daar ben ik mee gestart. Dit biedt goede kansen voor een baan.”

3. Plaats een oproep

Plaats een oproep op sociale media, bijvoorbeeld op Facebook of LinkedIn. “Een vriendin van mij werkt in de zorg. Zij heeft mijn oproep gedeeld en daardoor ben ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij een verpleeghuis. Ik had nooit gedacht dat ik in deze sector aan de slag zou gaan. Soms is het fijn als mensen met je meedenken. Zij zien soms mogelijkheden voor jou, die je zelf niet ziet.”

4. Doe een beroepentest

Doe ene beroepentest op internet. “Ik was lasser in Syrië. Ik was altijd op zoek naar een baan als lasser in Nederland. Toen ik de beroepentest had gedaan, kwam ik erachter dat er in Nederland heel veel beroepen zijn die ik met mijn werkervaring ook kan doen. Dit vergroot mijn kansen op werk.”

Wil je deze stappen samen met iemand doen? Download de Welcome app en stel je vraag!

Op zoek naar een baan: 5 stappen

Op zoek naar een baan: 5 stappen

Sollicitatieprocedure – Stap 2

30-09-2019

Stap 2: Werk zoeken

Je weet nu wat je wat jij wilt en wat jouw mogelijkheden zijn. Hoe ga je nu op zoek naar werk?

Wij vroegen het verschillende mensen en dit zijn de tips:
Het is belangrijk om een CV te maken. Je kunt bijvoorbeeld naar werk.nl gaan om een CV te maken.        

Ik had nog nooit van een CV gehoord. In mijn eigen land ging ik gewoon langs een werkplaats, liet ik zien wat ik kon en dan mocht ik vaak al de volgende dag beginnen. In Nederland gaat dat anders. Je moet een CV hebben. Mijn klantmanager heeft mij hierbij geholpen.”

Het CV bestaat vaak uit 5 onderdelen: 

1. Persoonlijke gegevens

Persoonlijke gegevens zijn je naam en contactinformatie (telefoonnummer, adres, email). Je kunt ook je geslacht, geboortedatum, geboorteplaats en verblijfstatus op je CV zetten. Dit is niet verplicht, maar wel normaal.

2. Persoonlijke presentatie

Je persoonlijke presentatie (of profiel) is een korte beschrijving van jezelf. Je vertelt wie je bent en wat je kunt. De persoonlijke presentatie is bij voorkeur kort.

3. Werkervaring

Je werkervaring beschrijft welk werk je hebt gedaan. Je maakt een lijst van alle belangrijke banen. Het is met name belangrijk om de banen te noemen die relevant zijn voor de functie. Noem de functie (beroep), de werkgever, de startdatum, de einddatum, het aantal uren per week, en de taken. Het is belangrijk dat u uw taken zo goed mogelijk omschrijft. De taken geven een goed beeld van wat je allemaal kan. Je kunt ook onbetaald werk opschrijven. Bijvoorbeeld dat u helpt bij de moskee of kerk. Ook dit geeft een goed beeld van wat je allemaal kunt. Het is met name belangrijk om de banen te noemen die relevant zijn voor de functie. 

4. Opleiding

Beschrijf welke opleidingen of cursussen je hebt gevolgd. Noem de naam van de opleiding, de naam van de instelling, de startdatum, de einddatum, of je een diploma hebt gekregen.

5. Vaardigheden, competenties en interesses

Vaardigheden, competenties en interesses beschrijven waar je goed in bent. Je schrijft op welke talen je spreekt, welke (Nederlandse) rijbewijzen je hebt, waar je goed in bent, en wat je doet in je vrije tijd. 

 • Schrijf je in bij verschillende uitzendbureaus.

“Toen ik eenmaal wist dat ik installatiemonteur wilde worden, heb ik mij ingeschreven bij Randstad, Tempo-Team en Unique. Ik kreeg iedere dag een aantal vacatures van installatiemonteur opgestuurd. Nu ben ik sinds twee maanden aan het werk.”

 • Doe een oproep op sociale media dat je op zoek bent naar werk

“Ik heb op Facebook en LinkedIn gepost dat ik op zoek ben naar een baan in de horeca. Een vriend van mij werkt bij een Italiaans restaurant. Hij heeft aan zijn baas gevraagd of hij nog iemand nodig had. En ik had geluk, want ik mocht langskomen op gesprek.”

 • Maak een afspraak met je klantmanager

“Ik heb een afspraak gemaakt met mijn klantmanager van de gemeente en gevraagd of zij mij kan voorstellen op vacatures. Met sommige bedrijven heeft de gemeente goed contact. Mijn klantmanager heeft mij bij verschillende vacatures voorgesteld en mijn CV doorgestuurd. Nu werk ik als receptioniste. Ik vind het echt leuk om te doen.”

Wil je deze stappen samen met iemand doen? Download de Welcome app en stel je vraag!

Een succesvolle sollicitatiebrief in 5 stappen

Een succesvolle sollicitatiebrief in 5 stappen

Sollicitatieprocedure – Stap 3

17-10-2019

Sollicitatieprocedure

Je hebt een leuke en interessante vacature gevonden. Super! Nu is het tijd om een goede sollicitatiebrief te schrijven, waarin je iets vertelt over jezelf, je werkervaring, studies en vaardigheden, met natuurlijk als doel om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De vraag is alleen, hoe begin je?

Wij vroegen het aan een aantal mensen dit zijn de tips:

1. Weet wat er van je gevraag wordt

Voordat je reageert op de vacature, moet je jezelf een aantal vragen stellen. Is er een opleiding nodig voor de functie en zo ja, welke? Wat zijn de taken van de functie? Om hoeveel uren gaat het? Welke vaardigheden worden er van je gevraagd?

2. Nog steeds geïnteresseerd?

Sluit de vacature aan op wat je te bieden hebt? Geweldig! Dan is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk weet te verwoorden wat je zo leuk vindt aan de functie en het bedrijf/organisatie, of je voldoet aan de eisen die ze stellen en waarom jij de geschikte kandidaat bent.

3. Zet je motivatie op papier

Houd hierbij rekening met de volgende tips:

 • Laat je brief aan iemand lezen. Altijd fijn als iemand anders jouw brief even kan checken op inhoud en spelfouten
 • Zorg dat je brief niet langer is dan een A4-tje
 • Kies een duidelijk lettertype, zoals Verdana, Arial, of Times New Roman
 • Sla je brief op als PDF bestand. Zo blijft de opmaak ervan intact

4. Verstuur je brief

Stuur je brief samen met je CV op naar de contactpersoon die in de vacature vermeld staat. Gebruik als onderwerp in je email: “Sollicitatie naar (NAAM FUNCTIE)”. Schrijf in de mail kort dat je solliciteert naar aanleiding van de vacature (NAAM FUNCTIE) en dat je uitkijkt naar een reactie van het bedrijf.

5. Voorbeeld sollicitatiebrief

Kom je er nog niet uit? Hier is een voorbeeld van een opzet van je sollicitatiebrief:

GVB  (schrijf de naam op van het bedrijf waar je solliciteert)
Jacob Catsstraat
1062 HD
Amsterdam

Ter attentie van: de heer Redert, (schrijf de naam op van de contactpersoon van het bedrijf)

Amsterdam, 26-9-2019 (plaats en de dag waarop je de brief schrijft) 

Betreft: sollicitatiebrief voor de vacature van chauffeur (onderwerp)


Geachte heer/mevrouw Redert, (achternaam contactpersoon en keuze maken heer of mevrouw)

Op uw website zag ik een vacature voor chauffeur. Door middel van deze sollicitatiebrief solliciteer ik op deze vacature. (openingszin)

Het werken bij de GVB lijkt mij fantastisch. De GVB is een grote vervoersorganisatie in Amsterdam. Ook kan ik mij daar ontwikkelen. Daarom solliciteer ik bij u. Graag hoor ik bij de grootste en beste vervoerder van Amsterdam. (motivatie)

In Syrië heb ik de afgelopen tien jaar gewerkt als chauffeur. Dit werk deed ik als taxichauffeur en als buschauffeur. In mijn werk als chauffeur was ik aardig tegen mensen. Goed zijn tegen klanten is belangrijk. Ook moest je tegen stress kunnen. Ik heb een groot rijbewijs, dus ik kan bussen en vrachtwagens besturen. In Nederland zal ik opnieuw examen moeten doen. Als persoon ben ik sociaal. Ik maak graag een praatje en hou van samenwerken. Ik heb veel rijervaring. Daarom ben ik geschikt voor de functie. U zoekt iemand die houdt van contact met anderen en die ervaring heeft als chauffeur. (over jezelf)

Ik hoop dat u enthousiast bent door mijn brief. U kunt mij altijd bellen of mailen. Graag vertel ik meer.  (afsluitende zin))

Met vriendelijke groet,

Regina Alwari (voornaam en achternaam van de kandidaat)

Wil je een van deze stappen met iemand samen doen? Download de Welcome app en stel je vraag!

Wil je meer weten over de initiatieven die wij steunen?

Initiatieven die wij ondersteunen