Platform niewkomers en werk is deel van OpenEmbassy

Handan Tufan gebruikt haar camera om verhalen te vertellen en impact te maken.

25/8/2022 door Nadia Schoenzwytt

Zij beschrijft zichzelf als feminist, Koerdische filmmaker en journalist. Handan Tufan (31) richt zich op projecten die de sociale kwesties, politieke conflicten en het geheugen van Turkije verkennen. Vijf jaar geleden voelde zij zich onveilig als journalist in Turkije en vluchtte zij naar Nederland. Sinds april 2022 werkt zij bij het Platform Nieuwkomers & Werk van OpenEmbassy. In dit openhartige interview vertelt Handan over haar ervaring als nieuwkomer in Nederland, over wat het voor haar betekent om zich veilig en vrij te voelen, over de sociale problemen die haar bezighouden en over de impact die ze hoopt te maken met haar werk bij OpenEmbassy.

Handan: “Ik heb zowel Koerdische als Armeense wortels, mijn oma was Armeens. Ik ben opgegroeid in Diyarbakır in het Zuiden van Turkije, een belangrijk brandpunt van het conflict tussen de Turkse staat en verschillende Koerdische separatistische groepen. Als kind en puber keek ik veel televisie en werd ik boos over de leugens die er werden verteld over de oorlog en onze situatie. Het deed mij pijn. Ik wilde er iets tegen doen, de waarheid vertellen. Daarom besloot ik om journalist te worden. Ik heb Film Design aan de Dokuz Eylül Universiteit in Izmir gestudeerd en sinds 2011 werk ik als journaliste. Ik schreef over de oorlog, tegen het regime. Als ik vijf jaar geleden niet was gevlucht was ik in de gevangenis beland. Ik droom van een wereld zonder oorlog en geweld. Vooral over vrouwen en kinderen maak ik me zorgen. In Nederland voel ik me veilig maar toch niet vrij.  Zolang er mensen hier zijn die zich niet vrij voelen om bijvoorbeeld te dragen wat ze willen, te zijn wie ze zijn, dan voel ik me ook niet vrij.”

Ik heb geleerd om hulp te vragen

“Meteen na mijn aankomst in Nederland begon ik een taalcursus te volgen op de VU. Ik heb ook een jaar oriëntatiecursus gedaan op de Rietveld Academie. Dat was goed om mijn netwerk op te bouwen en om te leren over de Nederlandse cultuur en kunstwereld. Tijdens de eerste jaren hier, had ik moeite om nieuwe dingen te creëren. Ik zocht daarom contact en inspiratie bij collega’s journalisten die ik ontmoette via vakverenigingen en stichtingen. Ik vroeg hen om hulp. In Turkije heb ik er nooit om gevraagd. Dat is iets dat ik hier heb leren doen.“

Wat neem je mee als je moet vluchten en geen idee hebt wat je te wachten staat?

“In opdracht van Stichting Röportaj maakte ik een documentaire over Turkse journalisten in ballingschap. Kort daarna mocht ik voor Stichting Wintertuin een documentaire maken over vluchtelingen: ‘De laatste dingen‘. De film gaat over spullen, objecten, de dingen, die vluchtelingen meenemen. Toen ik moest vluchten nam ik een kleine tas mee met daarin een paar foto’s van mijn oom. Hij was een Koerdische strijder en verdween toen ik nog in Turkije woonde. Hij werd waarschijnlijk vermoord maar zijn lichaam is nooit gevonden. De foto’s zijn een herinnering aan mijn land, een symbool van mijn strijd, mijn familiegeheugen. Wat neem je mee als je moet vluchten en geen idee hebt wat je te wachten staat? Voor deze reportage ging ik op zoek naar het belangrijkste item dat mensen hebben meegenomen: Een foto, een dagboek, een sjaal, een doos, een stukje bodem.”

Ik sta vaak stil en reflecteer over wat ik in de afgelopen vijf jaar heb gedaan: een nieuwe taal en cultuur geleerd, nieuwe mensen ontmoet, nieuwe vrienden gemaakt. Ik klom over veel barrières en nu werk ik bij OpenEmbassy, waar ik mag doen wat ik het liefst doe: verhalen vertellen om impact te maken.

Ik werk graag mee aan de missie van OpenEmbassy

“Ik werkte als vrijwilliger voor het UAF en zag op hun LinkedIn pagina een bericht van OpenEmbassy. Alles in het bericht en wat ik daarna over de organisatie las sprak mij aan. OpenEmbassy zorgt dat nieuwkomers makkelijker hun weg in Nederland kunnen vinden op een zinnige, gelijkwaardige en vlotte manier. Aan deze missie werk ik heel graag mee. Ik stuurde mijn CV en motivatiebrief en kreeg een uitnodiging voor een gesprek met Sandrine Lafay, programma manager van het Platform Nieuwkomers & Werk en Soraya Shawki, researcher en community builder. Beide hadden veel aandacht voor mijn project, een documentaire over ‘succesverhalen’. Verhalen van nieuwkomers die hun plek in Nederland hebben gevonden maar waarin ook over hun lange weg daar naar toe wordt verteld: de obstakels, het wachten, de pijn en de moeite.* Ik sta vaak stil en reflecteer over wat ik in de afgelopen vijf jaar heb gedaan: een nieuwe taal geleerd, een nieuwe cultuur en nieuwe mensen leren kennen. Ik klom over veel barrières maar nu werk ik bij OpenEmbassy, waar ik mag doen wat ik het liefst doe: verhalen vertellen om impact te maken.”

Hoe krijg ik ooit werk in mijn vakgebied?

“Toen ik solliciteerde werd ik vaak afgewezen en ook gediscrimineerd. Af en toe voelde ik me wanhopig. Hoe krijg ik ooit werk in mijn vakgebied? Hoe kan ik mijn Nederlands verbeteren als ik geen kans krijg om de taal op de werkvloer met collega’s te oefenen? Veel nieuwkomers willen aan de slag. Veel werkgevers zijn op zoek naar werknemers want er is een groot personeelstekort in bijna alle sectoren. Dat zou een win-win situatie op moeten leveren, ideale omstandigheden zou je zeggen. Toch valt het zwaar tegen hoeveel nieuwkomers aan het werk raken. Het Platform Nieuwkomers en Werk is een programma van OpenEmbassy dat maatschappelijke initiatieven ondersteunt die nieuwkomers naar werk begeleiden. Met financiering, onderzoek, kennis, community building en coaching. De perfecte plek voor mij om te werken.”

Handan_Camera

Trots dat ik de verhalen met mijn camera mag vertellen

“Ik ben ongelofelijk trots op alles wat mijn collega’s, de initiatieven en de partners van het Platform doen en ik ben blij dat ik de verhalen met mijn camera mag vertellen. Ik heb bijvoorbeeld een film gemaakt van de diploma-uitreiking van Kleurrijk Zorgen. Met het initiatief Kleurrijk Zorgen volgen mensen met een niet-westerse migratieachtergrond een cultuursensitief traject met als uitkomst een baan met BBL-opleiding in de intramurale ouderenzorg. Het was geweldig om alle trotse blikken op het scherm vast te leggen. Laatst maakte ik een opname van de kick-off sessie van de Ithaka Academie, een initiatief dat nieuwkomers begeleidt naar een instapbaan in de digitale sector. Ik hoop dat mijn beelden de positieve energie van die dag goed weergeven.”

Ik ben ongelofelijk trots op alles wat mijn collega’s, de initiatieven en de partners van het Platform doen en ik ben blij dat ik de verhalen met mijn camera mag vertellen.

“Ik werk niet direct aan de oplossingen zoals mijn collega’s, maar met mijn camera leg ik de (persoonlijke) verhalen vast: wat de issues zijn, hoe wij het oppakken, wat het resultaat van ons werk is en welke impact wij maken. Ik hoop dat mijn films, de verhalen die ik vertel, een bijdrage leveren om de impact van OpenEmbassy en van het Platform Nieuwkomers & Werk te vergroten en het integratiesysteem in Nederland te verbeteren.”

*Wij zijn blij om de lezers te informeren dat Handan subsidie heeft gekregen om haar documentaire over “Succesverhalen” te maken. Volg ons om op de hoogte te blijven van nieuws en ontwikkelingen van het Platform Nieuwkomers & Werk en van OpenEmbassy.

Dit artikel is gebaseerd op een interview afgenomen door Nadia Schoenzwytt namens het Platform Nieuwkomers & Werk. Het interview maakt deel uit de reeks “meet het team”, waarin de mensen die bij het Platform werken over hun drive en motivatie vertellen. Lees hier meer.