Platform niewkomers en werk is deel van OpenEmbassy

Sollicitatieprocedure - Stap 3

17-10-2019

Sollicitatieprocedure

Je hebt een leuke en interessante vacature gevonden. Super! Nu is het tijd om een goede sollicitatiebrief te schrijven, waarin je iets vertelt over jezelf, je werkervaring, studies en vaardigheden, met natuurlijk als doel om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De vraag is alleen, hoe begin je?

Wij vroegen het aan een aantal mensen dit zijn de tips:

1. Weet wat er van je gevraag wordt

Voordat je reageert op de vacature, moet je jezelf een aantal vragen stellen. Is er een opleiding nodig voor de functie en zo ja, welke? Wat zijn de taken van de functie? Om hoeveel uren gaat het? Welke vaardigheden worden er van je gevraagd?

2. Nog steeds geïnteresseerd?

Sluit de vacature aan op wat je te bieden hebt? Geweldig! Dan is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk weet te verwoorden wat je zo leuk vindt aan de functie en het bedrijf/organisatie, of je voldoet aan de eisen die ze stellen en waarom jij de geschikte kandidaat bent.

3. Zet je motivatie op papier

Houd hierbij rekening met de volgende tips:

  • Laat je brief aan iemand lezen. Altijd fijn als iemand anders jouw brief even kan checken op inhoud en spelfouten
  • Zorg dat je brief niet langer is dan een A4-tje
  • Kies een duidelijk lettertype, zoals Verdana, Arial, of Times New Roman
  • Sla je brief op als PDF bestand. Zo blijft de opmaak ervan intact

4. Verstuur je brief

Stuur je brief samen met je CV op naar de contactpersoon die in de vacature vermeld staat. Gebruik als onderwerp in je email: “Sollicitatie naar (NAAM FUNCTIE)”. Schrijf in de mail kort dat je solliciteert naar aanleiding van de vacature (NAAM FUNCTIE) en dat je uitkijkt naar een reactie van het bedrijf.

5. Voorbeeld sollicitatiebrief

Kom je er nog niet uit? Hier is een voorbeeld van een opzet van je sollicitatiebrief:

GVB  (schrijf de naam op van het bedrijf waar je solliciteert)
Jacob Catsstraat
1062 HD
Amsterdam

Ter attentie van: de heer Redert, (schrijf de naam op van de contactpersoon van het bedrijf)

Amsterdam, 26-9-2019 (plaats en de dag waarop je de brief schrijft) 

Betreft: sollicitatiebrief voor de vacature van chauffeur (onderwerp)


Geachte heer/mevrouw Redert, (achternaam contactpersoon en keuze maken heer of mevrouw)

Op uw website zag ik een vacature voor chauffeur. Door middel van deze sollicitatiebrief solliciteer ik op deze vacature. (openingszin)

Het werken bij de GVB lijkt mij fantastisch. De GVB is een grote vervoersorganisatie in Amsterdam. Ook kan ik mij daar ontwikkelen. Daarom solliciteer ik bij u. Graag hoor ik bij de grootste en beste vervoerder van Amsterdam. (motivatie)

In Syrië heb ik de afgelopen tien jaar gewerkt als chauffeur. Dit werk deed ik als taxichauffeur en als buschauffeur. In mijn werk als chauffeur was ik aardig tegen mensen. Goed zijn tegen klanten is belangrijk. Ook moest je tegen stress kunnen. Ik heb een groot rijbewijs, dus ik kan bussen en vrachtwagens besturen. In Nederland zal ik opnieuw examen moeten doen. Als persoon ben ik sociaal. Ik maak graag een praatje en hou van samenwerken. Ik heb veel rijervaring. Daarom ben ik geschikt voor de functie. U zoekt iemand die houdt van contact met anderen en die ervaring heeft als chauffeur. (over jezelf)

Ik hoop dat u enthousiast bent door mijn brief. U kunt mij altijd bellen of mailen. Graag vertel ik meer.  (afsluitende zin))

Met vriendelijke groet,

Regina Alwari (voornaam en achternaam van de kandidaat)

Wil je een van deze stappen met iemand samen doen? Download de Welcome app en stel je vraag!