Platform niewkomers en werk is deel van OpenEmbassy

Sollicitatieprocedure - Stap 1

23-09-2019

Sollicitatieprocedure – Stap 1

Je bent nieuw in Nederland en wil graag aan het werk. Hoe weet je wat jouw mogelijkheden zijn? Wij vroegen het verschillende nieuwkomers en dit waren de tips:

1. Wat vind je leuk?

In het begin is het erg belangrijk om jezelf af te vragen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. “Probeer niet alleen te focussen op het beroep dat je ooit hebt gedaan. Je bent in een nieuw land. Denk ook opnieuw na over je toekomst.”

2. Vraag naar de mogelijkheden

Neem contact op met je klantmanager/werkconsulent van de gemeente en vraag naar de mogelijkheden. “Ik heb nog nooit gewerkt. Ik wist niet wat er mogelijk was. Mijn klantmanager vertelde mij over een opleiding die ik kon volgen op het MBO. Daar ben ik mee gestart. Dit biedt goede kansen voor een baan.”

3. Plaats een oproep

Plaats een oproep op sociale media, bijvoorbeeld op Facebook of LinkedIn. “Een vriendin van mij werkt in de zorg. Zij heeft mijn oproep gedeeld en daardoor ben ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij een verpleeghuis. Ik had nooit gedacht dat ik in deze sector aan de slag zou gaan. Soms is het fijn als mensen met je meedenken. Zij zien soms mogelijkheden voor jou, die je zelf niet ziet.”

4. Doe een beroepentest

Doe ene beroepentest op internet. “Ik was lasser in Syrië. Ik was altijd op zoek naar een baan als lasser in Nederland. Toen ik de beroepentest had gedaan, kwam ik erachter dat er in Nederland heel veel beroepen zijn die ik met mijn werkervaring ook kan doen. Dit vergroot mijn kansen op werk.”

Wil je deze stappen samen met iemand doen? Download de Welcome app en stel je vraag!