Platform niewkomers en werk is deel van OpenEmbassy
3/5/2022 door Nadia Schoenzwytt
Sandrine Lafay (28) groeide op in Groningen in een multicultureel en muzikaal gezin. Haar vader is klarinettist en komt uit Frankrijk, haar moeder is een Nederlandse pianist. Hebben zij een bijdrage geleverd aan Sandrine groot gevoel voor onrecht? Misschien. “Actievoeren tegen onrecht begon al toen ik zes jaar oud was,” vertelt zij. “In die periode ging het voornamelijk over dieren.” Ze verzamelde geld voor het WNF en werd vegetariër, wat ze trouwens nog steeds is.
Zo ver als ze zich kan herinneren was Sandrine geïnteresseerd in de actualiteit en wat er in de wereld gebeurt. Om de politieke structuren en systemen te begrijpen, studeerde ze Politicologie in Leiden en deed vervolgens een Master in Conflict Studies & Human Rights in Utrecht. “Ik ben goed in studeren en onderzoek doen. Maar toen ik mijn master afrondde wilde ik iets doen dat meteen een verschil zou maken. Ik ging naar Lesbos.”
Op het Griekse eiland werkte Sandrine de eerste zes maanden als vrijwilliger in twee vluchtelingenkampen. Daarna werd zij aangenomen om het programma in een van de twee kampen verder uit te bouwen en coördineren. Dagelijks deed en regelde ze praktische dingen, zoals ontbijt maken voor 1400 mensen. Na ruim een jaar continu in actie te zijn, begon zij zich af te vragen of wat ze deed echt een verschil maakte. “Op het moment zelf, in het dagelijkse leven maakten wij zeker een verschil. Mensen hartelijk welkom heten, met aandacht naar iemand luisteren, glimlachen.” Op Lesbos was Sandrine druk bezig met dingen doen maar besefte dat om echt impact te kunnen maken ook het systeem moet veranderen.
In mei 2018 ging Sandrine alleen naar Lesbos en na twee jaar kwam zij met Jack terug naar Nederland. Het klinkt als een liefdesverhaal en dat is het ook een beetje. Jack is een lieve straathond die Sandrine tegenkwam tijdens een winterjassen distributie. Vanaf hun eerste ontmoeting werden zij onafscheidbaar. Met Jack op de achterbank, keerde Sandrine met een auto terug naar Nederland. Zij deed er een maand over, reed door Oost Europa, ontdekte nieuwe steden, nieuwe landschappen.
Dat was een goede beslissing. Niet meteen in een vliegtuig en in een nieuw project stappen, maar de tijd nemen om alles wat ik in de afgelopen twee jaar meemaakte rustig te verwerken.
“Het was vanzelfsprekend dat ik in dezelfde thema’s zou blijven werken, want daar zit mijn strijd.” Ze solliciteerde en werd uitgenodigd bij maar liefst zeven organisaties. “OpenEmbassy’s missie en werkwijze passen precies bij mijn visie”. Het besef dat wat je op individueel niveau doet inzichten oplevert over het systeem en dat je deze kennis kan gebruiken om het systeem te veranderen was voor Sandrine doorslaggevend.
“Er zijn heel veel verschillende aspecten aan mijn werk en dat is precies wat ik er zo leuk aan vind.” Naast onderzoek organiseert Sandrine seminars en webinars. Zij schrijft artikelen en projectvoorstellen, haalt inzichten op en kijkt wat dit op systeemniveau betekent. Zij heeft contact met gemeenten, werkgevers, nieuwkomers. Met partner Regioplan die onderzoek doet en met de Goldschmeding Foundation die het Platform financieel ondersteunt. En met allerlei mensen en initiatieven die als doel hebben nieuwkomers naar werk begeleiden.
Alles wat binnen de initiatieven gebeurt is belangrijk en maakt het verschil. Het Platform Nieuwkomers & Werk werkt met een duidelijk verandertheorie (Theory of Change) en is verbonden aan een impact statement, namelijk dat nieuwkomers zo vlot en gelijkwaardig mogelijk mee kunnen doen op de Nederlandse arbeidsmarkt op een manier die past bij hun ambities en talenten. “Al onze activiteiten moeten eraan bijdragen en ervoor zorgen dat mensen die nieuw zijn in Nederland een baan vinden waar zij hun talenten kwijt kunnen, en waar zij ervaring opdoen in lijn met hun eigen ambitie.”
Het is belangrijk om te onderzoeken, meten en analyseren. Daarom is Sandrine blij met partner Regioplan. Zijn de doelstellingen bereikt? Wat maakt het initiatief succesvol? Wat zijn de werkzame bestanddelen in hun aanpak? Stel dat het initiatief groeit en veel meer deelnemers bereikt bijvoorbeeld. Of dat het initiatief op meerdere locaties aan de slag wil. Werkt deze aanpak nog steeds of moet die anders worden? En werkt deze aanpak sector-overstijgend? Sandrine vertelt over DOK030, een initiatief dat eerst mensen opleidde tot pizzabakkers, het Pizzaiolo Project, en nu dezelfde aanpak gebruikt om nieuwkomers op te leiden tot data center professionals. Het werkt. “Door te onderzoeken wat bewezen effectief is helpen we de initiatieven hun aanpak verder te ontwikkelen.”
Het is niet wat je doet maar de reden waarom je het doet, als het maar impact heeft.
Op Lesbos kreeg Sandrine het inzicht dat haar drive, haar passie is om plekken te creëren waar mensen zich thuis voelen. Het hoeft niet per sé een fysieke plek te zijn. Het kan een programma of een interactie zijn. Ervoor zorgen dat mensen zich geaccepteerd en welkom voelen. “De fysiek vorm daarvan zijn buurthuizen. Daar hou ik van. Op mijn oude dag ga ik misschien een gezellig buurthuis runnen. Lekker eten, mooie dingen organiseren.” Ook beseft Sandrine dat een droom of een ambitie niet noodzakelijk concreet of specifiek moet zijn. “Het kan gaan over onze kernwaarden.” Dat werkt voor Sandrine heel bevrijdend. Zij weet waarvoor zij werkt. Of je bananen zit te snijden in een vluchtelingenkamp en die vervolgens tijdens een yogales uitdeelt, of dat je een congres organiseert of in de politiek zit, maakt voor Sandrine niet uit. “Het is niet wat je doet maar de reden waarom je het doet, als het maar impact heeft.“
Dit artikel is gebaseerd op een interview afgenomen door Nadia Schoenzwytt namens het Platform Nieuwkomers & Werk. Het interview maakt deel uit de reeks “meet het team”, waarin de mensen die bij het Platform werken over hun drive en motivatie vertellen. Lees hier meer.