Platform niewkomers en werk is deel van OpenEmbassy

Deel 3: Verduurzaming van de samenwerking met informele netwerken en gemeenschappen van nieuwkomers

29-07-2021

Nadat je als werkgever, organisatie of beleidsmedewerker de verbinding met informele netwerken of gemeenschappen van nieuwkomers bent aangegaan, is het belangrijk om deze toegang duurzaam te maken. In deel 3 van onze serie over het belang van verbonden zijn met informele netwerken en gemeenschappen van nieuwkomers, lees je hoe verschillende experts op het gebied van informele netwerken of gemeenschappen van nieuwkomers een duurzame samenwerking en verbinding hebben gecreëerd. 

Werken aan een duurzame toegang en verbinding tijdens de samenwerking

Toegang tot informele netwerken of gemeenschappen van nieuwkomers omzetten tot een duurzame toegang en verbinding kan op verschillende manieren. Volgens de experts die tijdens de webinar aan het woord kwamen zijn er een aantal bouwstenen die tijdens de samenwerking met het informele netwerk bijdragen aan het verduurzamen van toegang en verbinding. 

Zo vertelt Maja Coric, een van de oprichters van Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs, dat de belangrijkste bouwstenen voor een duurzame samenwerking met de ambassadeurs, representatie, eigenaarschap, ruimte om de maatschappij te leren kennen en een gelijkwaardige beloning bleken te zijn. Wanneer nieuwkomers zichzelf in alle lagen van de organisatie terugzien, voelen zij zich meer betrokken bij de missie van de samenwerking. Op lange termijn betekent dit dat zij meer commitment zullen tonen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je mensen uit het informele netwerk de ruimte geeft om hun eigen verhaal te vertellen. Dit zorgt ervoor dat zij mede eigenaar worden van de samenwerking. Geef nieuwkomers uit informele netwerken ook de ruimte om de Nederlandse maatschappij af te tasten door ontmoetingen te faciliteren: ‘Doordat je deelneemt aan een training, een keer kennis maakt met werkgevers of naar scholen gaat en met Nederlandse kinderen en docenten in gesprek gaat, ben je zelf ook aan het aftasten van: “Hoe werkt het eigenlijk?”’. Daarnaast is volgens haar en gelijkwaardige beloning ook een belangrijke bouwsteen. Mensen investeren tijd en moeite in de samenwerking, daar hoort ook een beloning tegenover te staan. 

Ook ruimte voor ontwikkeling blijkt een belangrijke bouwsteen te zijn volgens de experts die aan het woord kwamen. Zorg ervoor dat mensen tijdens het traject of samenwerking de mogelijkheid krijgen om vaardigheden te ontwikkelen. Voor Hassan Mahamed, een van de oprichters van Saeda, was dit een van de belangrijkste visies tijdens het oprichten van zijn onderneming. Met zijn organisatie Saeda biedt hij interculturele hulpverlening aan nieuwkomer gezinnen die een plek in de Nederlandse samenleving proberen te vinden aan. Om deze interculturele hulpverlening te kunnen bieden, zocht hij naar potentiële medewerkers die letterlijk en figuurlijk de taal van de gezinnen spraken. Het hebben van de juiste papieren waren voor hem hierbij minder van belang. Wanneer potentiële medewerkers binnen het profiel passen, biedt Saeda hen interne scholing aan. Hassan vertelt over een van zijn medewerkers, ‘Ik kreeg een mail van: “Zou je deze persoon in gedachte willen nemen om eventueel een contract aan te bieden binnen jouw organisatie.” En wat bleek nou, dat ging om een man die een jaar of vijf geleden was gevlucht en professor was in zijn land. Zijn diploma werd hier gewaardeerd als een universitair diploma in de toegepaste psychologie, maar hij was wel ergens ploegendiensten aan het draaien in een fabriek. Ik dacht dit kan gewoon niet.’ Inmiddels is deze medewerker niet alleen in dienst, maar is hij ook SKJ geregistreerd. Door betrokken mensen op te tillen uit vrijwilligerswerk en hen interne of geaccrediteerde opleidingsmogelijkheden aan te bieden, werk je op een gelijkwaardige manier samen, waarbij mensen perspectief wordt geboden binnen een samenwerking. Dit kan de verbondenheid sterk verduurzamen. 

Werken aan een duurzame toegang en verbinding na de samenwerking

Ook na het eindigen van de samenwerking kun je als werkgever, organisatie of beleidsmedewerker blijven werken aan een duurzame verbinding met informele netwerken en gemeenschappen van nieuwkomers. Jamal Chrifi, projectleider onderwijs & arbeidsmarkt bij Movisie heeft hier veel ervaring mee. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van de K!X methode, een manier om samen met gemeenten en werkgevers onder andere nieuwkomers naar werk te begeleiden. Na het eindigen van het traject vindt hij het noodzakelijk dat de verschillende partijen via bijeenkomsten in contact blijven met elkaar, ‘Ik vraag de gemeenten vooral om de mensen zelf te betrekken bij het organiseren van die meetings, zodat ze zelf ook input kunnen leveren. Mensen zijn dan betrokken en doen ook mee.’ Tijdens deze bijeenkomsten is het belangrijk dat de verschillende partijen bekijken waar zij nu staan, wat zij hebben geleerd en hoe ze elkaar in de toekomst eventueel verder zouden kunnen helpen. Op deze manier weten zowel organisaties als informele netwerken of gemeenschappen van nieuwkomers dat zij de relaties die op een lager pitje staan, altijd weer kunnen aanhalen.

Meer horen en zien?

Dit artikel is gebaseerd op de webinar “Het belang van verbonden zijn met informele netwerken en gemeenschappen van nieuwkomers” en is hier online terug te kijken.