Platform niewkomers en werk is deel van OpenEmbassy

De BIG-registratie

Ondanks de personeelstekorten lukt het nieuwkomers met een zorgachtergrond nauwelijks om baan in de zorgsector te krijgen. En dat terwijl er in Nederland wel buitenlands gediplomeerde zorgprofessionals zijn die aan de slag kunnen en graag willen bijdragen. Een van de obstakels waar zij mee te maken krijgen is het vereiste om in het BIG-register te staan.

In het rapport “van asielzoeker tot zorgverlener” identificeert de Adviescommisie voor Vreemdelingenzaken het complexe, langdurige en prijzige traject om de BIG-registratie te behalen als een van de belangrijkste hindernissen. Edu4u, dat zich inzet voor gelijke kansen voor nieuwkomers in de zorgsector, constateert dat het proces voor buitenlands gediplomeerde artsen en verpleegkundigen ontmoedigend werkt. Lees, bekijk en beluister hier alles uit het systeemimpact dossier “De BIG-registratie als obstakel voor nieuwkomers in de zorgsector.”

“ De BIG-registratie moeten nieuwkomers vooral op eigen kracht doorlopen en ondervinden daarbij vooral veel tegenwerking, het is eigenlijk meer een soort hordeloop dan dat het een begeleidingstraject is”

Sonja Avontuur – senior onderzoeker ACVZ

Op 11 januari 2022 organiseerden wij het webinar nieuwkomers & werk: BIG-registratie als obstakel voor buitenlands gediplomeerde zorgprofessionals – een actieagenda. Tijdens het webinar gingen we in gesprek met experts, maatschappelijke initiatieven en nieuwkomers die de BIG-registratie zelf behaald hebben in Nederland en het soortgelijke proces in Duitsland. Met als doel tot een concrete actieagenda te komen om de toetreding tot de arbeidsmarkt van buitenlands gediplomeerde zorgprofessionals gemakkelijker te maken en onnodige obstakels weg te nemen.