Platform niewkomers en werk is deel van OpenEmbassy

Aan het werk als buitenlands gediplomeerde zorgprofessional in Nederland.

24/02/2022 – Soraya Shawki

Als je nieuw bent in een land kan het nog best lastig zijn om je draai te vinden, je beroep op te pakken en je helemaal thuis te voelen. Veel buitenlands gediplomeerde zorgprofessionals lopen hier ook tegenaan. Gelukkig sta je er niet alleen voor! Zo bieden Education for You (“Edu4U”) en het Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF (“ het UAF”) begeleiding aan nieuwkomers met een zorgachtergrond aan. Waar moet je beginnen als je in de zorg wil werken als nieuwkomer met een zorgachtergrond?

Voor 13 beroepen in de zorg, waaronder arts, verpleegkundige, tandarts, fysiotherapeut en apotheker, kun je niet werken zonder een BIG-registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Een BIG-registratie is een bevoegdheid voor zorgverleners en hiermee mag je jouw beroepstitel gebruiken in Nederland, met je buitenlandse diploma aan het werk en je verder specialiseren. De BIG-registratie is bedoeld om de kwaliteit van de Nederlandse zorg te behouden en om nieuwkomers bekend te laten raken met het Nederlandse zorgsysteem. Organisaties zoals Edu4U en het UAF bieden ondersteuning tijdens dit traject.

Om je BIG-registratie te verkrijgen, moet de vakkennis en kunde wel voldoen aan de Nederlandse standaarden. Het toetsen van die kennis en kunde gebeurt tijdens de assessmentprocedure. Zo wordt duidelijk wat het kennisniveau is en of er nog iets bijgeleerd moet worden voor een BIG-registratie. Hoe ziet de begeleiding van Edu4U en het UAF er ongeveer uit?

Edu4u

Ed4U is een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt en binnen het onderwijs voor nieuwkomers in Nederland. Het is in 2017 opgericht door mensen die zelf gevlucht zijn en in Nederland o.a. geneeskunde zijn gaan studeren. Inmiddels is het uitgegroeid tot een erkende NT2 taalschool die beschikt over een Blik op Werk keurmerk en begeleiding op maat aanbiedt in Amsterdam.

Edu4U ondersteunt ook buitenlandse gediplomeerde artsen en verpleegkundigen bij het behalen van hun BIG-registratie. Het BIG-registratie traject bestaat uit verschillende toetsen die op verschillende momenten in de procedure behaald moeten worden. Edu4U biedt voorbereiding op die toetsen, ondersteuning tijdens de assessmentprocedure met cursussen, de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen, voorbereiding op de arbeidsmarkt en een buddy project. Het unieke aan de begeleiding van Edu4U is de ervaringsdeskundigheid onder de begeleiders en dat de ondersteuning plaatsvindt in groepsverband. Zo zit je samen met andere artsen en verpleegkundigen in de klas en wordt de groep een vertrouwde omgeving. Veel cursussen worden aangeboden door mensen die ooit zelf nieuw waren in Nederland, wat bijdraagt aan een prettige werksfeer. Het BIG-registratie traject van Edu4U is gratis en ook als je niet gevlucht bent, maar wel nieuw bent in Nederland, kun je bij Edu4u terecht.

Meer weten? Bekijk hier het aanbod van cursussen.

UAF

Het UAF is een stichting voor gevluchte studenten en professionals die in Nederland asiel hebben aangevraagd en graag willen studeren of werken. Ze helpen je graag op weg met hun jarenlange ervaring. Het UAF werkt samen met onderwijsinstellingen, bedrijven en gemeenten. Dit netwerk kun je gebruiken om verder te bouwen aan je toekomst.
Het UAF kan voor, tijdens en na de inburgering hulp aanbieden. Dit doen zij met advies, begeleiding en financiële steun. Ook werkt het UAF samen met vrijwilligers die zich inzetten als mentor.

Tijdens een traject met het UAF hou je zelf de regie. Hieronder vind je in het kort wat de verschillende vormen van hulp inhouden:

  • De trajectbegeleider is je eerste aanspreekpunt. Daarnaast houden trajectbegeleiders ook de voortgang van het traject in de gaten.
  • In de begeleiding staat jouw vraag centraal. Daardoor krijg jij de ondersteuning die je nodig hebt. Bijvoorbeeld bij je studie of bij het vinden van een baan die past bij jouw talenten.
  • Het UAF biedt financiële ondersteuning die aanvullend is op voorzieningen van de overheid. Bijvoorbeeld voor toetsen, cursussen en reiskosten.
  • Een mentor is een vrijwilliger die je kan helpen met praktische vragen. De mentor studeert of werkt in hetzelfde vakgebied.
  • Het UAF organiseert jaarlijks voorlichtingsbijeenkomsten. Bijvoorbeeld over de assessmentprocedure voor gevluchte zorgprofessionals.

Was jij in jouw land van herkomst arts, tandarts, apotheker, verpleegkundige of had je een ander medisch beroep? Het UAF denkt graag mee met gevluchte zorgprofessionals over hoe zij hun beroep in Nederland weer kunnen uitoefenen. Bekijk hier wat het UAF biedt.

Heb je vragen? Neem contact op met Edu4U of het UAF.

Ed4U

UAF

Lees hier meer voor tips & tricks bij het zoeken naar werk.